1kg Czekolada 70% Ciemna

Czekolada jest jednym z najczęściej wykorzystywanych wyrobów cukierniczych. Używa się jej w samodzielnej postaci, ale też jako dodatek do ciast czy innych deserów, a także jako materiał dekoracyjny. Czekolada ciemna 70% to uniwersalny produkt, który zawsze warto mieć pod ręką.
KUP TERAZ
obrazek prezentujacy

Gorzki i intensywny smak

Czekolada ciemna (70% kakao) posiada bardzo intensywny smak. Kiedy czekolada mleczna zawiera około 30% kakao, tak w przypadku omawianego produktu jest to dwa razy więcej. Dzięki temu nuty smakowe są bardzo ciekawe i mocne. Ciemna czekolada jest gorzka, dlatego stanowi wręcz doskonały, intensywnie kontrastujący dodatek do słodkich wyrobów cukierniczych, dzięki czemu deser ostatecznie posiada bardziej zbilansowany smak.

Wyczuwalna nuta prażonego kakao

Czekolada ciemna 70% jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem, ponieważ wybierając ją można mieć pewność otrzymania produktu, którego znaczną część faktycznie stanowi kakao. Nie bez powodu podczas jej spożywania wyraźnie wyczuwalne są nuty prażonego kakao oraz wyczuwalna gorycz. Z tego powodu cieszy się świetnymi opiniami cukierników, zarówno ze względu na smak, ale też uniwersalność użycia - można ją zagęścić czy rozrzedzić np. śmietanką przy tworzeniu polewy.

Standardowa płynność

Płynność czekolady jest wbrew pozorom jej bardzo istotnym parametrem. W cukiernictwie w większości przypadków czekolada musi zostać upłynniona, zanim stanie się częścią ciasta, masy czy polewą. Można ją również wykorzystać w tworzeniu pitnej gorącej czekolady czy jako czekoladowe fondue. Ciemna czekolada 70% bardzo dobrze się rozpuszcza pod wpływem wyższej temperatury, nie tracąc swoich walorów smakowych.

Ciasta

Czekolada ciemna 70% jest idealnym dodatkiem do ciast, ponieważ można jej dodać zarówno dosłownie do ciasta, ale też jako składnik masy, polewy czy innego rodzaju dekoracji. Nieprzypadkowo używa się jej tak często.

Ganache

Ganache to jedna z popularniejszych form stosowania ciemnej czekolady 70%. Jest to masa, krem składający się ze śmietanki i czekolady. Można go wykorzystać na przykład jako masę, polewę, ale najczęściej ganache stanowi medium do odlewania czekoladek w formach.

Musy

Czekolada jest także bardzo często wykorzystywana w tworzeniu musów. Smakuje doskonale w połączeniu z owocami, takimi jak truskawki, maliny czy pomarańcze. Mus czekoladowy jest także prosty w przygotowaniu!

71kg Czekolada 70% Ciemna - opinie

Prowadzę cukiernię od kilku lat i nigdy nie dopuściłam do tego, żeby brakło mi ciemnej czekolady 70% :) Jest zdecydowanie najbardziej uniwersalna, ponieważ mogę z niej zrobić czekoladę mleczną, ale sprawdzi się także jako gorzki dodatek dla wysublimowanych deserów.


Dominika

Co prawda nie robię często ciast, ale zajmuję się regularnie produkcją ciastek i nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć w zapasie czekolady. Ciemna czekolada 70% doskonale się rozpuszcza i można z niej odlewać przeróżne ciekawe kształty. Polecam!


Karolina

Prowadzę restaurację i menu deserowe jest bogate w pozycje wykonane na bazie czekolady, dlatego regularnie kupuję czekoladę ciemną 70%. Jest dość uniwersalna, ma wyraźne nuty prażonego kakao i sprawdza się również w przygotowywaniu niektórych potraw wytrawnych.


Aleksander

to oczywiste, że w cukierni używam dużo czekolady. Wybieram najczęściej wersje z 70% kakao, ponieważ słabsze ciężko zagęścić, a taką można zmieszać np. ze śmietanką. Jest doskonała do odlewania różnych kształtów, np. figurek na torty.


Daniel