Prowadzę cukiernię od kilku lat i nigdy nie dopuściłam do tego, żeby brakło mi ciemnej czekolady 70% :) Jest zdecydowanie najbardziej uniwersalna, ponieważ mogę z niej zrobić czekoladę mleczną, ale sprawdzi się także jako gorzki dodatek dla wysublimowanych deserów.
Dominika
Co prawda nie robię często ciast, ale zajmuję się regularnie produkcją ciastek i nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć w zapasie czekolady. Ciemna czekolada 70% doskonale się rozpuszcza i można z niej odlewać przeróżne ciekawe kształty. Polecam!
Karolina
Prowadzę restaurację i menu deserowe jest bogate w pozycje wykonane na bazie czekolady, dlatego regularnie kupuję czekoladę ciemną 70%. Jest dość uniwersalna, ma wyraźne nuty prażonego kakao i sprawdza się również w przygotowywaniu niektórych potraw wytrawnych.
Aleksander
to oczywiste, że w cukierni używam dużo czekolady. Wybieram najczęściej wersje z 70% kakao, ponieważ słabsze ciężko zagęścić, a taką można zmieszać np. ze śmietanką. Jest doskonała do odlewania różnych kształtów, np. figurek na torty.
Daniel